Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys

Tehtaiden ja teollisuuden historia

Salmutex-dokumentointi

Puvun valmistuksen dokumentointi

Syksyllä 2014 Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta teki aloitteen Keski-Suomen museolle Suomen viimeisen miesten pukutehtaan puvun valmistuksen tallentamisesta yhteistyössä Keski-Suomen Museon kanssa. Aineisto luovutettiin 13.11.2014 Keski-Suomen museolle, joka tekee aineistosta nykydokumentoinnin mallinnuksen verkkosivuilleen.

Keväällä 2016 Kömin Kilta oli myös yhtenä ehdokkaana Vuoden Keskisuomalaiseksi toimijaksi Salmutex Oy:n puvun valmistuksen tallentamistyöstä yhteistyössä Keski-Suomen museon kanssa. Dokumentointityön tekivät Helena Simonaho ja Veli Rytkönen. Esko Korjonen tilasi puvun, jonka valmistusvaiheet dokumentoitiin haastattelemalla, valokuvaamalla ja tekemällä muistiinpanot. 

Kömin Kilta oli neljän finalistin joukossa Vuoden 2016 Keskisuomalainen -kilpailussa.

Puvun valmistuksen dokumentoinnista sopiminen ja allekirjoitukset
Mukana Pasi Salmu, Salmutex Oy:stä ja Satu Ruuska, Helena Simonaho sekä Veli Rytkönen, johtokunnan jäsenet, Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Killasta. Mukana myös Esko Korjonen, joka teetätti puvun.

Salmutex Oy
os. Yrjöläntie 16 / PL 1
44410 Konginkangas
puh.( 014 ) 584 661
GSM 0400 541 866
Faksi (014 ) 584 220

salmutex@salmutex.fi

Salmutexin halli Konginkankaan kylän keskustassa omakotialueella

Asiakkaat: Siviilipuvut, smokit ja frakit, Taksinkuljettajien ja linja-auton kuljettajien asut, messuasut sekä soittokunnat ja kuorot

Esimerkkejä Salmutexin asiakaskunnasta:
Pohjolan Liikenne Oy
Pohjolan Turistiauto Oy
Kastelli-Talot Oy
Kovanen Oy, taksiasut
Laivayhtiöt

Miesten puvut: irtotakit, housut, frakit/smokit, liivit

Oheistuotteet: paidat, solmiot, solmukkeet

Puvun valmistus

Kankaan valinta

Asiakas tilaa miesten puvun. Siihen kuuluvat yksirivinen puvun takki, liivi silkkiselkämyksellä ja kahdet housut. Asiakas valitsee kangasmalleista viininpunaisen villasekoitekankaan. Hän ostaa myös pukuun sopivan paidan ja solmion.

Mittojen ottaminen

Pasi Salmu ottaa asiakkaasta mitat ja merkitsee ne tilauskaavakkeeseen. Myös tilauksen hinta sovitaan. Mittapuku tehdään alusta asti käsityönä. Puvun valmistuksessa on useita työvaiheita.

Kankaan leikkaus

Pirkko Salmu on tehnyt peruskaavoihin asiakkaan mittojen mukaiset muutokset. Kaavojen avulla kankaasta leikataan puvun päällysosat, vuorisilkki, liimapalat ja alakauluksen eli kauluksen alapuolen verka.

Kangas käytetään mahdollisimman tarkkaan. Pirkko ehtii leikata työpäivän aikana kahdeksan pukua.

Valmiiksi leikatut puvun osat

Valmiiksi leikatut puvun osat niputetaan ja niihin kiinnitetään nimilaput. Kankaat ovat valmiina seuraaviin työvaiheisiin.

Kovikekankaiden liimaaminen

Kankaan tueksi liimataan kovikekankaat. Leikatut puvun osat asetetaan tasolle päällipuoli alaspäin ja kovikekankaat kohdistetaan paikoilleen liimapuoli kangasta vasten. Liimaus kiinnittyy, kun osat kulkevat liimaprässin läpi.

Housujen ompelu

Housujen sivusaumat ommellaan ompelukoneen ohjaimen avulla. Valmistuviin housuihin on jo kiinnitetty polvisilkki. Vyötärökaitaleen osat ovat valmiina odottamassa ompelua.

Housun saumojen aukisilitys

Ommeltavan puvun osia silitetään useaan otteeseen. Housujen sivusaumat silitetään auki höyrysilitysraudalla. Se helpottaa lahkeensuiden ja vyötärökaitaleen ompelua.

Lahkeen ompelu

Housujen lahkeet pikeerataan eli ommellaan koneella, joka ei jätä tikkiä näkyviin kankaan oikealle puolelle. Käänteen leveys on seitsemän senttiä.

Hakasten kiinnitys vyötärölle

Housujen vyötärökaitaleelle kiinnitettään kaksi niittiä eli hakaset. Asiakas voi halutessaan tilata housuihin myös nappikiinnityksen.

Housujen sovitus

Housujen sovituksessa todetaan niiden istuvan asiakkaalle. Tämän jälkeen housut prässätään.

Patun valmistus

Takin ompelu aloitetaan taskujen ompelulla. Taskun läppä eli patu valmistetaan työhön suunnitellulla koneella. Samaan aikaan ommellaan takin silkkikankainen vuori.

Takin ompelu

Takin päällikankaat on ommeltu yhteen. Ompelija istuttaa takkiin toista hihaa. Tämän jälkeen ryhtiä antava olkatoppaus ommellaan kiinni saumavaraan. Lisäksi takkiin kiinnitetään kaulus ja vuori.

Takki odottaa sovitusta

Puvun takki odottaa sovitusta. Päällinen ja vuori on ommeltu valmiiksi. Toinen hiha kiinnitetään vasta sovituksen jälkeen.

Liivin etukappaleiden silitys

Liivin ompelu aloitetaan etukappaleiden valmistuksella. Päällikangas ja vuori on yhdistetty ompelemalla ne oikeat puolet vastakkain. Saumat silitetään auki.

Liivin ompelu

Liivin etukappaleen sivusauma ommellaan. Työ jatkuu etu- ja takakappaleiden yhdistämisellä. Päällikangas ja vuori ommellaan yhteen nurjalta puolelta. Liivi käännetään oikeinpäin vuoriin jätetystä kääntöaukosta, joka ommellaan kiinni. Valmis liivi silitetään.

Liivin sovitus

Sovituksessa huomataan, että takki ja liivi ovat liian tiukkoja. Niitä suurennetaan sivusaumojen saumavaroista.

Takin olkapään prässäys

Takin olkasaumat prässätään olkaprässillä. Prässi imee takin tiukasti kiinni alustaan, jonka jälkeen prässi painetaan kiinni pukuun. Tehdashallissa on höyrynkehitin, josta saadaan höyry silitysrautoihin ja prässiin. Taustalla näkyy tehtaan prässäyslinjastoa.

Napinläpien ompelu

Napinlävet ommellaan ja leikataan reikäkoneella. Ne viimeistellään trenssaamalla toinen pää kiinni. Langanpätkät leikataan pois työn viimeistelemiseksi.

Nappien ompelu

Nappien ompelu on puvun valmistuksen viimeinen työvaihe. Puvun napit ommellaan napituskoneella.

Nappien kiinnityksen viimeistely

Nappien kiinnitys vahvistetaan kaulaamalla eli kieputtamalla käsin lankaa nappien taakse. Työssä käytetään apuna neulaa. Napit kiinnitetään niin tiukasti, ettei valmis puku tarvitse varanappia. Lopuksi puku vielä silitetään, viimeistellään ja tarkastetaan.

Valmis puku

Asiakkaan puku on valmis. Miesten puvun valmistamiseen kuluu noin kaksi tai kolme tuntia ilman väliodotusta. Housut valmistuvat puolessa tunnissa.