Vanhan Äänekosken Kotiseutuyhdistys
Kotiseutuyhdistyksen voimin pidämme sukututkimukseen liittyviä tapahtumia, mm opastusta sukujen tutkimiseen, DNA-testeihin ja geni-sukupuun rakentamiseen.
Suomen Sukututkimusseuran sivuilla täsmennetään, mitä sukututkimus on:
Sukututkimus eli genealogia on sukulaisuussuhteiden selvittämistä ja henkilöhistoriallista tutkimusta, jota voidaan tehdä kahdella eri tavalla: esipolvitutkimusta tai jälkipolvitutkimusta. Esipolvitutkimuksessa selvitetään yhden henkilön esivanhempia nykyisyydestä menneisyyteen ja esi-isien ja esiäitien määrä kasvaa periaatteessa eksponentiaalisesti polvi polvelta (2+4+8+16+32+64 jne.). Käytännössä näin ei aina tapahdu, sillä aviottomana syntyneen lapsen isää ei pääsääntöisesti voida selvittää, mikä aiheuttaa ns. esivanhempien kadon.
Lisää tietoa sukututkimuksen aloittamisesta löytyy arkistolaitoksen verkkosivustolta ja Arkistojen Portista. Portissa on myös tiivistetysti tietoa sukututkimuksen eri lähdeaineistoista.
Kun haluat ryhtyä selvittämään sukujuuriasi, selvitä ensin isovanhempiesi syntymä- ja kuolinajat ja paikat, missä he ovat viimeksi asuneet, niistä on helpoin edetä seurakuntien arkistojen kirkonkirjoja tutkimalla, sillä jos tiedot ovat yli sata vuotta vanhoja, ne ovat julkisia. Haastattele sukulaisia, ota valokuvia saatavista virkatodistuksista, perukirjoista, kauppakirjoista jne. Selvitä myös, onko jo saatavissa olemassa olevia sukuselvityksiä, joita sukututkijat ovat tehneet ja mahdollisesti kirjoittaneet sukukirjoja. Tarkasta myös, onko joku tehnyt jo selvityksen alla olevista henkilöistä genipuuhun tai löytyykö sukuselvitys netistä.
Tutkimuksen voi aloittaa omalla tietokoneella ja tutustumalla netin kautta löytyvään aineistoon. Sukututkimuskursseille kannattaa osallistua. Sukututkimuskirjat ovat hyvä apu aloittavalle. Myös netissä on paljon ohjeita. Lisää sukujen tietoja voi löytää myös paikallishistoriakirjoista.
Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry (SSHY) on vuonna 2004 perustettu valtakunnallinen yleishyödyllinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää sukututkimusta, tallentaa sukututkimuksessa tärkeää arkistomateriaalia ja julkaista sitä digitaalisessa muodossa internetissä.
SSHY:n jäsenenä pääset tutkimaan 100-125-vuotiaita kirkonkirjoja, sotilasaineistoa, ym lähdetietoa.
Suomen Sukututkimusseuran sivuilla on: HisKi, johon on tallennettu luetteloita syntyneistä, kastetuista, vihityistä, kuolleista ja haudatuista. Se on katsottavissa ilman jäsenyyttäkin ja on hyödyllinen työkalu. - siihen on tallennettu luetteloita syntyneistä, kastetuista, kuulutetuista, vihityistä, kuolleista ja haudatuista, osin muuttaneistakin.
Facebook-ryhmästä saat paljon neuvoja sekä tiedostoja tutkittavaksi. Siellä on myös ryhmiä maakuntiin ja rajantakaiseen Karjalaan liittyen. Sen avulla saat opastusta ja apua Geni-puusi tekoon, jos ryhdyt rakentamaan sukupuutasi nettiin
Kehitä yhdessä maailman sukupuuta.
Voit tehdä sukupuusi my MyHeritage:een, jossa on ilmainen perusohjelma, mutta muut tasot ovat maksullisia.
Sukututkimus linkkejä
Suomen Sukututkimusseuran ylläpitämä Suku Forum on sukututkijoiden yhteinen, kaikille avoin ja maksuton keskustelupalsta, jossa voi esittää kysymyksiä ja esimerkiksi jakaa omia tutkimuslöytöjä.
Jyväskylän Kansallisarkistossa on Keski-Suomen seurakuntien alkuperäiset kirkonkirjat, joita pääsee tutkimaan.
Aiemmin mikrofilmatut seurakuntien 100 vuotta vanhemmat aineistot on pääsääntöisesti digitoitu.
Ne ovat tutkittavissa itsepalveluna.
Mikrofilmeinä on käytettävissä myös Jyväskylän yliopiston historian laitoksen sinne tallennettu mikrofilmikokoelma.
Astia – Kansallisarkiston asiointipalvelusta löytyy asutuksen yleisluettelot, Asutuksen yleisluettelo (kokoelma) , sotilasaineistoa, ja seurakuntien arkistojen luetteloita.
DNA-sukututkimuksessa tutkitaan henkilön geeninäyte. Näyte pyyhkäistään posken sisäpinnalta ja lähetetään tutkittavaksi. Testi tilataan netin välityksellä ja tiedon saa sähköpostilla ja rekisteröitymällä sivustolle.
Jokainen meistä kantaa tietoa esivanhemmistaan geeneissään. Kokonaisperimätestillä saadaan
kokonaisperimä, jolloin saat listan molemman vanhemman puoleisista serkuistasi.
Myös Y-linja, eli suora isälinja sekä suora äitilinja, eli mt Dna, voidaan selvittää ja samoillanäytteillä voi tilata lisätutkimuksia, esim. tarkempia haplo-linjoja.
Toki: DNA-sukututkimus voi korvata perinteisen sukututkimuksen ja sen avulla saattaa löytää
tuntemattoman isän tai isoisän – hyvällä onnella.
Paikalliset sukututkijat voivat ilmoittautua sivullemme.
Äänekosken kirjastossa ja tutkijahuoneessa on jonkin verran sukututkimuskirjallisuutta.
Hannu Kumpulainen, on tutkinut Paadentaipaleen sukuja, sekä muutamaa
muutakin, mm Viitasaaren Kumpulaisten. Luettelossa ovat hänen kirjoittamansa sukukirjat.
Sivun koonneena totean aloittaneeni sukututkimuksen isoäitini antamalla sukukaavalla, kun olin
lukiossa. Vasta nyt netin aikakaudella sukujuurien selvittäminen on helpompaa kotonakin.
Olen tehnyt sukujuuristani Geni-sukupuun: Helena Marjatta Ojanen, liittänyt siihen myös mieheni Ahdin ja lasteni sukupuut.
Olen teettänyt myös DNA:n kokonaisperimätestin, serkut, sekä veljeni antaman Y-linjan, eli
isälinjan. Minulla on nyt noin 16 500 nimellä tiedossa olevaa serkkua maailmalla, eivätkä kaikki toki ole Suomessa.
Helena Ojanen