Suolahden museo

Suolahden museo

Suolahden museo

Kotiseutuyhdistys on suunnitellut tuovansa katutasoon museonäyttelyn suolahtelaisista esineistä Suolahdessa. Tätä varten on kaupungin kanssa asiasta neuvoteltu viime vuosina ahkerasti. Yhdistyksen museossa olevista Suolahti-aiheisista esineistä etusijalla ovat Wanhan Aseman kokoelmat sekä suolahtelaiskauppojen kokoelmat. Mielenkiintoisia esineitä on myös vaneritehtaan, sahan, tervatehtaan, matkalaukkutehtaan ja työväenyhdistyksen kokoelmissa. Vankitalon esineet ja Sörkänmäen työväen asunnon kalusteet ovat näkemisen arvoisia. Valokuvasuurennoksista ja haastatteluista saadaan niinikään mielenkiintoisia kuva ja ääni - kokonaisuuksia. Sokeriksi pohjalle tulevat hauskat ja surulliset tarinat esineisiin liittyen. Aika vierähtää tulevassa museossa.

Kotiseutuyhdistyksellä on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut ehdolla museoksi vanhan kaupungintalon tallisiipi, valtuustosali, viereinen puukoulu, Niskasen entinen kauppaliike, Wanha Asema, Seurakunnan vanha virasto, Suojarinteen Terapiatalo, Majalan koulu, Keski-Suomen opisto sekä Asemakadun koulun yläkerrat. Nämä ehdotukset ovat tulleet joko hylätyiksi tai vedetyksi pois jo ennen sopimisia. Osassa tarjouksista on ollut vuokrakustannuksia, joihin ei yhdistyksellä yksinkertaisesti ole varaa. Useita ehdotuksia on tullut myös Äänekoskelta, mutta ne eivät ole oikein sopineet suolahtelaisesineiden näyttelypaikaksi –kun Äänekoskella on jo kaupunginmuseokin (perustettu Kotiseutuyhdistyksen esityksestä 1984)!

Nyt, vuoden 2020 keväällä, on yhdistykselle jälleen ehdolla uusi katutason paikka Suolahden museoksi. Mikäli nyt tärppää, voinemme jo vuoden 2021 syksyllä esitellä Suolahden museon, johon pyrimme saamaan paljon uuden tekniikan mukaista viihtyvyyttä museon kävijöille. Tietenkin sen mukaan kuinka yhdistyksen vapaaehtoisrahkein on mahdollista.

Kamerakierrokselle kotiseutumuseoon

Siihen asti tarjoamme 360-asteen kamerakierrosta vanhassa Suolahden museossa, joka on sijainnut vuodesta 1970 Asemakadun koulun kellarissa. Esitys käynnistyy »tästä linkistä. Hyvää museomatkaa koko perheelle!