Äänekosken esihistoria

Äänekoskella on tutkittu laajasti esihistoriallisia löytöjä, niin asuinpaikkoja kuin irtolöytöjä. Osa löydöistä on Kotiseutuyhdistyksen vitriineissä – Museoviraston luvalla – esillä. Äänekosken kaupunginmuseolla on hyvät kokoelmat esihistorialliselta ajalta.

Esihistoria päättyy 1500-luvun tienoille, kun kirjallisia lähteitä alkaa ilmestyä. Äänekosken esihistoria on siten tutkittavissa arkeologisten löytöjen perusteella. Tutkimustilanne on muuttunut melko lailla parissa kymmenessä vuodessa, sillä aiemmat käsitykset esimerkiksi viljelyn alkamisesta ovat siirtyneet satoja vuosia taaksepäin.

Internet tarjoaa tässäkin hyvän avun, sillä useimmat löydöt on rekisteröity ja esitelty Museoviraston sivuilla. Sinne pääsee »tästä linkistä.

Metallikausi ja etsintäkoulutus

Äänekosken alueella on vähän löytöjä pronssi- ja rautakaudelta. Ne ovat kuitenkin varsin kertovia. Konginkankaan kylän keskustasta löytynyt ristiretkiaikainen hauta sisälsi paljon esineitä ja kysymyksiä, jotka ovat nykypäivään asti antaneet uutta näkemystä tuon ajan elämästä. Viimeksi on Kotiseutuyhdistys alkanut tutkia viikinkiaikaista solkilöytöä Mämmellä, josta on nyt myös syntymässä uusi erikoinen Äänekoski-koru.

Kotiseutuyhdistys järjestää sunnuntaina 14.6.2020 klo 9:00 Hirvaskankaalla, Vanhan Sotatien vieressä, vanhalla tienviittamuistomerkillä metallinilmaisimella etsinnän koulutusta nykyisille ja tuleville harrastajille. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi osallistua koulutuksen yhdistyksen sihteerille, Timo Enäkoskelle (marrinkumpu@pp.inet.fi). Koulutukseen osallistuminen ei edellytä omaa etsintälaitetta.