Äänekosken esihistoria

Äänekoskella on tutkittu laajasti esihistoriallisia löytöjä, niin asuinpaikkoja kuin irtolöytöjä. Osa löydöistä on Kotiseutuyhdistyksen vitriineissä – Museoviraston luvalla – esillä. Äänekosken kaupunginmuseolla on hyvät kokoelmat esihistorialliselta ajalta.

Esihistoria päättyy 1500-luvun tienoille, kun kirjallisia lähteitä alkaa ilmestyä. Äänekosken esihistoria on siten tutkittavissa arkeologisten löytöjen perusteella. Tutkimustilanne on muuttunut melko lailla parissa kymmenessä vuodessa, sillä aiemmat käsitykset esimerkiksi viljelyn alkamisesta ovat siirtyneet satoja vuosia taaksepäin.

Internet tarjoaa tässäkin hyvän avun, sillä useimmat löydöt on rekisteröity ja esitelty Museoviraston sivuilla. Sinne pääsee »tästä linkistä.

Metallikausi ja etsintäryhmät

Äänekosken alueella on vähän löytöjä pronssi- ja rautakaudelta. Ne ovat kuitenkin varsin kertovia. Konginkankaan kylän keskustasta löytynyt ristiretkiaikainen hauta sisälsi paljon esineitä ja kysymyksiä, jotka ovat nykypäivään asti antaneet uutta näkemystä tuon ajan elämästä. Viimeksi Kotiseutuyhdistys on suunnitellut Mämmen viikinkiaikaisesta solkilöydöstä uuden erikoisen Äänekoski-korun, joka tullee joulumyyntiin 2020 (katso Kauppatori - Myytävät tuotteet).

Kotiseutuyhdistyksen kesäkuussa 2020 järjestämässä metallinilmaisinkoulutuksessa syntyi halu muodostaa etsintäryhmiä, joista tiedotetaan halukkaille (listaa ylläpitää yhdistyksen sihteeri,Timo Enäkoski (marrinkumpu@pp.inet.fi) ). Suomen Metallinetsijöiden keskisuomalaiset aktiivit ovat mukana ja myös Keski-Suomen Museon arkeologi Miikka Kumpulainen on mukana joillakin reissuilla. Kotiseutuyhdistys avittaa hankkimalla maanomistajien lupia ja tiedottamalla muitakin asianomaisia. Näillä etsintäreissuilla yritetään löytää lisätietoa seudun rautakaudesta ja samalla lisätä osaamista metallinetsijöiden keskuudessa. Omia laitteita ei välttämättä tarvita kaikille mukaan, sillä pohdintaa ja mahdollista (rautanaulojen) kaivelua on mukava tehdä kaverinkin kanssa. Harrastajien paikallisista (huonommistakin) löydöistä toivotaan tietoa Kotiseutuyhdistyksen keräämään pikku luetteloon. Voi ilmoittaa sähköpostilla kuvalla tai ilman –paikkatieto tärkeä.
Saarireissut jatkuvat vielä lokakuussa. Yksi liistekatiska löydetty Lyytykästä sekä kirveenterä, joka paikallisen mukaan oli tappaa appiukon - viuhuen ohi ohimon ! Rotkolan saarireissut uusitaan. Kovalan historiallisia maita tutkitaan 3.10.2010 lauantaina, jolloin tilaa kaikille halukkaille. Näistä tarkemmin sähköpostitse lähempänä.