Äänekosken esihistoria

Äänekoskella on tutkittu laajasti esihistoriallisia löytöjä, niin asuinpaikkoja kuin irtolöytöjä. Osa löydöistä on Kotiseutuyhdistyksen vitriineissä – Museoviraston luvalla – esillä. Äänekosken kaupunginmuseolla on hyvät kokoelmat esihistorialliselta ajalta.

Esihistoria päättyy 1500-luvun tienoille, kun kirjallisia lähteitä alkaa ilmestyä. Äänekosken esihistoria on siten tutkittavissa arkeologisten löytöjen perusteella. Tutkimustilanne on muuttunut melko lailla parissa kymmenessä vuodessa, sillä aiemmat käsitykset esimerkiksi viljelyn alkamisesta ovat siirtyneet satoja vuosia taaksepäin.

Internet tarjoaa tässäkin hyvän avun, sillä useimmat löydöt on rekisteröity ja esitelty Museoviraston sivuilla. Sinne pääsee »tästä linkistä.

Metallikausi ja etsintäryhmät

Äänekosken alueella on vähän löytöjä pronssi- ja rautakaudelta. Ne ovat kuitenkin varsin kertovia. Konginkankaan kylän keskustasta löytynyt ristiretkiaikainen hauta sisälsi paljon esineitä ja kysymyksiä, jotka ovat nykypäivään asti antaneet uutta näkemystä tuon ajan elämästä. Viimeksi Kotiseutuyhdistys on suunnitellut Mämmen viikinkiaikaisesta solkilöydöstä uuden erikoisen Äänekoski-korun, joka tullee joulumyyntiin 2020 (katso Kauppatori - Myytävät tuotteet).

Kotiseutuyhdistyksen kesäkuussa 2020 järjestämässä metallinilmaisinkoulutuksessa syntyi halu muodostaa etsintäryhmiä, joista tiedotetaan halukkaille (listaa ylläpitää yhdistyksen sihteeri,Timo Enäkoski (marrinkumpu@pp.inet.fi) ). Suomen Metallinetsijöiden keskisuomalaiset aktiivit ovat mukana ja myös Keski-Suomen Museon arkeologi Miikka Kumpulainen on mukana joillakin reissuilla. Kotiseutuyhdistys avittaa hankkimalla maanomistajien lupia ja tiedottamalla muitakin asianomaisia. Näillä etsintäreissuilla yritetään löytää lisätietoa seudun rautakaudesta ja samalla lisätä osaamista metallinetsijöiden keskuudessa. Omia laitteita ei välttämättä tarvita kaikille mukaan, sillä pohdintaa ja mahdollista (rautanaulojen) kaivelua on mukava tehdä kaverinkin kanssa. Harrastajien paikallisista (huonommistakin) löydöistä toivotaan tietoa Kotiseutuyhdistyksen keräämään pikku luetteloon. Voi ilmoittaa sähköpostilla kuvalla tai ilman –paikkatieto tärkeä.
UUSINTA TIETOA: Liimattalan Lylyharju oli syksyn viimeinen yhteisretki. Kymmenen innokasta paikalla olikin ja päivä sujui lukuisin löydöin. Tärkeimmät olivat erikokoiset musketin kuulat, joita arvioitiin venäläisten ja ruotsalaisten-suomalaisten käyttämiksi Isonvihan aikaan. Kaikkea ei vielä ehditty tutkia ja keväällä huhtikuun lopulla viimeistään päätellään jatkosta. Lisäksi Liimattalan muuta seutua tutkitaan lisää. Jos et vielä ole mukana, mutta metsään ja pelloille mielesi tekee, niin ilmoittaudu huispaajaporukkaan. Et välttämättä tarvitse omia laitteita, sillä etsinnässä tarvitaan myös "kaivelijasihteereitä". Ilmoittautumiset Timo Enäkoskelle: marrinkumpu@pp.inet.fi - sähköpostiisi saat sitten keväällä kutsuja. Pirttilammella käynti toi vihjeitä Ratsutiestä - kuten toivottiin. Lisäksi reissuilla on löydetty liistekatiskoita, joista on neuvoteltu omaa tutkimusprojektia Ala-Keiteleelle. Tarkemmin sähköpostitse kevään retkistä.