Onnelanmäki

Onnelanmäen asukkaita

Pukkimäkeä halkoi etelä-pohjoinen suunnassa Kuhnamontieltä alkanut Pukkimäenkatu, joka jatkui Topian jäädessä sen itäpuolelle ja pakarin länsipuolelle päätyen lopulta Kotakennääntielle. Teiden risteyksessä oli Väinö Ahosen kauppa ja sen vierellä Osuuskaupan myymälä n:o 2. Kotakennääntieltä Pukkimäenkatua etelään mennessä ensimmäinen talo oli Rakel Lustigin kauppa. Seuraavina olivat Taavi Ikonen ja Huopaniemen talo, jota vastapäätä oli Flyktmanin kauppa.

Huopaniemen vierestä lähti länteen pieni kuja. Sen varrella oli Hiirosen talo, kivityömies Aleksi Keljon talo, kukkakauppias rouva Koskisen talo ja Snellmaninkadun varrella Saima Kovasen talo. Toisella puolella kujaa sen alussa asui paperikoneenhoitaja Pekka Matikainen. Seuraava talon omisti autoilija Hietanen Jyväskylästä. Talossa oli asunut aiemmin Tauno Kautto. Myöhemmin siinä asui Paavo Kuivakangas. Toisessa alakerran asunnossa asui Kalle Strand perheineen. Toisessa päätyhuoneessa asui Eini Tourunen ja toisessa Selma Haavisto tyttärineen. Yläkerran keskimmäisessä huoneessa asui vielä Lehikoisen perhe. Hietasen talosta länteen päin asuivat ensin Kierämäet ja sitten puuseppä Laakso. Seuraava talo oli Lauri Ahosen, jolla oli paikkakunnalla tunnettu voimamiespoika Kalevi Ahonen eli Haale. Snellmaninkadun päässä oli Heikki Kauton mökki.

Pukkimäenkadun ja nykyisen Leinonkadun kulmassa asui Keitele-laivan kapteeni Edvald Savolaisen perhe. Heidän naapurissan oli Lahden perikunnan talo. Eric Carlson osti talon 1940-luvun puolivälissä ja se remontoitiin siinä yhteydessä perusteellisesti. Kujan alimmassa talossa asuivat Selim ja Aino Parkkonen. Heikki Kauton naapurissa Snellmaninkadulla hieman pohjoisempana oli Saima Kovasen talo ja sen pohjoispuolella Kummun neitien talo. Siitä Lustigin kaupalle noustessa kujan varrella asuivat Oskari Saaristo ja seuraavassa talossa ensin Foudilat ja sitten Kalle Rautiainen. Kummun taloa vastapäätä kujalla asuivat Ihanaisen veljekset Eino ja Niilo. Ihanaisen naapurissa Kotakennääntielle päin asuivat Savoset ja osuuskaupasta länteen päin Riikka Kuivakangas ja myöhemmin Anna Liimatainen.

Pukkimäenkadulla Flykmanin kaupan eteläpuolella asui työnjohtaja Peltonen ja vähän syrjemmässä tästä oli Matti Saarelan pieni mökki. Hän oli työssä tehtaan rakennuspuolella. Vanhassa Ahlforsin talossa asuivat 1940-luvun lopulla Wahlgrenin sisarukset ja Antti Piipponen. Wahlgrenin ja Saarelan taloista Viiskulmaan päin oli vielä joitakin rakennuksia mm. Lindströmin pyöräkorjaamo. Myös vanha Kuivakankaan talo oli tällä seutuvin. Suon reunalla pienessä mökissä asui aikanaan Mylly-Miina. Hän muutti myöhemmin Lahden perikunnan talon piharakennukseen.

Hautala oli ennen Topian talon torppa. Tehtaiden alkaessa rakentua sen entinen paikka lähellä kaupungin nykyistä taidemuseota kävi rauhattomaksi ja rakennus siirrettiin 1800-lopulla paikalleen lähelle teknologiakeskusta Teollisuuskadun päähän. Nykyisen se on purettu.

Onnelanmäen perheitä

Onnelan pienomakotitaloalueella asuneita perheitä Väinö Kauton muistelun pohjalta.

Heikki ja Lempi Kautto

Lapset: Aili, Toivo, Aino, Viljo, Vilho Matias, Hilja, Toini, Yrjö ja Väinö.

Lassi ja Aino Ahonen

Lapset: Kalevi ja Mirja.

Väinö ja Martta Laakso

Lapset: Veijo, Esko ja Helga.

Maija Hietanen

Lapset: Pekka.

Seelim ja Aino Parkkonen

Lapset: Simo, Sylvi ja Helvi.

Eric ja Aino Carlson

Lapset: Kari, Pekka, Anna-Leena ja Liisa.

Edvald ja Ester Savolainen

Lapset: Eino ja Pekka.

Matti ja Saima Kovanen

Lapset: Väinö, Toivo, Sylvi ja Tyyne.

Vilho Koskinen

Lapset: Pentti ja Pekka.

Ale Keljo

Lapset: Riitta.

Heikki ja Iida Hiironen

Lapset: Martti, Irja ja Risto.

Huopaniemi

Lapset: Niilo.

Otto ja Rauha Flyktman

Lapset: Tauno.

Oskar ja Aino Saaristo

Lapset: Kalle.

Raakel Lustig

Lapset: Elina.

Eino ja Aune Ihanainen

Lapset: Mauno ja Hannu.

Niilo ja Lempi Ihanainen

Lapset: Seppo ja Sinikka.

Nuuhkarinen

Lapset: Väinö ja Annaliisa.

Tyyne Savonen

Kuivakangas

Nuuhkarinen

Lapset: Väinö ja Annaliisa.

Huugo Rahkonen

Lapset: Eino, Elli ja Sylvi.

Rauni Parantainen

Lapset: Tuovi ja Hilja.

Matti ja Iita Saarela

Lapset: Heikki.

Antti Pekkinen

Lapset: Lempi, Meeri ja Alpi.

Alueen talokartta

Pukkimäellä oli aikoinaan Äänekoski Oy:n työsuhdeasuntoja. Alue jakaantui maantieteellisesti kolmeen erilliseen vyöhykkeeseen: Onnelanmäki, Yläpukkimäki ja Alapukkimäki. Alueen pohjoisosan eli Onnelanmäen ja Yläpukkimäen katkaisi Kotakennääntie ja etelässä Alapukkimäen alue rajoittui Kuhnamon kiramoilta tehtaaseen menevään rautatiehen. Idässä alueen rajana voitiin pitää nykyistä Terveyskadun kohtaa ja lännessä vastaavasti nykyistä Lönnrotinkadun aluetta.

Talokartta

Onnelanmäen, Ylä- ja Alapukkimäen talokartta

Lähteet

  1. Äänekoskea ja äänekoskelaisia, Erik Relander, 2011
  2. Muistelmat ja valokuvat Väinö Kautto