Keiteleen veneonnettomuus
Sisä-Suomen lehti 31.5.1975 ja 5.6.1975
Ihantola oli yhtiön virkailijoiden kesänviettopaikka
Äänekosken keskustasta linnuntietä noin 30 km päässä pohjoisessa, tuulisella paikalla Karttuselän ja Koivuselän välissä sijaitsee reilut 4 km pitkä Hautsalon saari. Vuonna 1902 arkkitehti Yrjö Blomsted suunnitteli saaren eteläpäähän Jugend-tyylisen hirsihuvilarakennuksen. Huvila sijaitsi maisemallisesti hyvin kauniilla paikalla silloisen Konginkankaan Pahitunsalmessa Keiteleen järvimaisemassa. Äänekoski OY hankki huvilan omistukseensa myöhemmin ja sitä käytettiin yhtiön virkailijoiden kesäpaikkana. Yhtiön henkilökunnan käytössä oli 1970-luvulla kesäpaikkoja kaikkiaan seitsemän kappaletta siten, että Ihantola oli virkailijoiden käytössä, Parkka oli työntekijöille varattu, Jokela-niminen kesämökki oli teollisuustoimihenkilöiden, Harjunsalo oli teknisten toimihenkilöiden käytössä ja Pökkölä sekä Karstulan Särkimäki olivat työntekijöiden käyttöön varattuja. Näiden lisäksi yhtiöllä oli vielä Kimingissä teknisille toimihenkilöille tarkoitettu kesäpaikka.
Koivuselkä 28.5.1975
Metsäliiton Teollisuus OY Äänekosken tehtailta lähti varhain keskiviikkoaamuna 28.5.1975 kaikkiaan 14-henkeä suuntanaan Pahitun salmessa Hautsalon saaressa Keiteleellä sijaitseva huvila, jota oli määrä kunnostaa ja siivota tulevan kesän käyttöä varten. Mallipuuseppä Erkki Hänninen ja kirvesmies Veikko Raatikainen veivät Hännisen omistaman 20-hv lasikuituveneen Mustaniemestä Ihantolaan Keitelettä pitkin. Loppuosa työporukasta matkusti Havusalmeen pikkubussilla ja kahdella henkilöautolla. Venettä oli tarkoitus käyttää matkan aikana kulkuvälineenä Ihantolan ja Havusalmen välillä. Jo menomatkalla Keitele myrskysi voimakkaasti ja vaahtopäät löivät venettä vasten. Ilma oli kylmä ja satoi lunta. Veneestä piti tyhjentää matkan aikana 5-6 ämpärillistä laitojen yli roiskunutta vettä.
Ihantolaan saavuttua vene tankattiin ja kirvesmies Raatikainen jäi saareen Erkki Hännisen lähdettyä noutamaan Havusalmesta muuta työväkeä. Koska oli loppukevät ja Keiteleen vesi korkealla, hakureitti kulki lyhyempää kautta Koivuselän puolelta. Haku onnistui hyvin voimakkaasta luoteistuulesta huolimatta. Vastatuuleen ajo onnistui paremmin, mutta myötätuuleen ajettaessa veneen perässä oleva moottorikaivo täyttyi vedellä. Saareen noudettiin kaikkiaan 12 henkeä kolmella eri noutokerralla.
Kaikki työväki oli saatu saareen ja Ihantolan kunnostus alkoi. Martti Pöyhönen ja Unto Leppänen saivat työnsä valmiiksi hyvissä ajoin ennen työpäivän päättymistä ja Erkki Hänninen lähti viemään heitä ja osaa tavaroista Havusalmeen klo 13 maissa. Matka onnistui hyvin ja tulomatkalla Hänninen kävi Lintulahdessa hakemassa perämoottoriin lisää bensaa.
Toinen kuorma Ihantolasta kohti Havusalmea oli lähdössä puoli kolmen jälkeen. Erkki Hännisen käsi oli kipeä ja hän pyysi Veikko Raatikaista ajamaan venettä. Tämä kieltäytyi kuitenkin tehtävästä vedoten kokemattomuutensa hallita tälläistä venettä näin huonolla kelillä. Kalervo Laineella sensijaan oli kova kiire ja hän lupautui veneeseen kuskiksi. Veneeseen nousivat sitten mukaan Erkki Hänninen, Kalervo Laine, Anja Parantainen, Sirkka Kautto ja Pirkko Korpilauri. Mukaan oli kuitenkin tulossa vielä yhtenä matkustajana kirvesmies Lauri Kaastinen. Hän ei mahtunut mukaan muuten kuin keventämällä veneen kuormaa. Niinpä veneestä nostettiin pois kaksi bensa-astiaa ja Kaastinen pääsi nousemaan mukaan. Veneen lähtiessä Ihantolan laiturista 28.5.1975 klo 14:40 siihen oli ahtautunut kuusi ihmistä, kaksi tyhjää ja kaksi täyttä kaasupulloa sekä bensa-astioita.
Saareen jääneet jäivät odottelemaan veneen palaamista Ihantolaan ja pääsemistä Havusalmen rantaan ja sitä kautta kotiin. Aika kului ja venettä ei kuulunut takaisin. Ihmetys ajan kulumisesta alkoi vallata mieliä. Lopulta saaressa olijat havahtuivat lentokoneen kaarteluun ylläpuolellaan ja myös hinaaja Äänekoski III tuli saaren lähelle. Jotakin oli täytynyt tapahtua. Veikko Raatikainen ja työnjohtaja Ensio Kuha läksivät kiertelemään saaren rantoja ja myös hinaaja ryhtyi tutkimaan ympäristöä. Mitään ei kuitenkaan löytynyt. Lopulta hinaaja Äänekoski III vei saareen jääneet odottajat Havusalmeen.
Hautsalon talon emäntä Hilja Hautsalo kuuli avunhuutoja Koivuselältä klo 15 paikkeilla. Lähistöllä kesähuvilallaan ollut Elli Noponen näki nokka pystyssä olevan veneen. Palattuaan kiikarin kanssa ikkunan ääreen hän näki enää neljä päätä. Kolme yritti ilmeisesti pysytellä veneen kaksiosaisen istuimen varassa ja yksi ui erillään. Noponen kiiruhti Hautsalon taloon. Soitettiin kiireesti poliisille, joka sai hälyytyksen klo 15:45. Ihantolaan jääneet saivat tiedon toveriensa kohtalosta noin klo 16:30. Tehtaan suojelupäällikkö Pertti Koivunen saapui venekuntansa kanssa paikalle klo 17 jälkeen. Oli tapahtunut yksi sisävesiemme historian pahimmista rauhanajan vesiliikenneonnettomuuksista .
Onnettomuuden uhrien etsintöihin osallistui seuraavana päivänä lähes 100 henkeä. Äänekosken tehdaspalokunnan, Äänekosken VPK:n ja Konginkankaan VPK:n miesten lisäksi paikalle hälyytettiin varhain aamulla 25 varusmiestä Keuruulta. Poliisimiehiä oli paikalla parikymmentä. Naaraustöissä oli noin 20 pikkuvenettä. Johto- ja kuljetustehtävissä oli neljä isompaa alusta sekä Päijänteeltä keskiviikkoiltana tuotu kookas poliisivene. Koko päivän jatkuneet naaraukset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Koivuselkä oli onnettomuupaikalla hyvin syvä ja vasta jyväskyläläisten syvyyssukeltajien saavuttua paikalle saatiin tuloksia.
Onnettomuuspaikka Keiteleen Koivuselällä
Keiteleen Koivuselkä 28.5.1975
Hautajaiset ja muistotilaisuus 7.6.1975
Äänekoski 7.6.1975
Keiteleen Koivuselän onnettomuudessa 28.5.1975 menehtyivät: Erkki Hänninen, Kalervo Laine, Lauri Kaastinen, Anja Parantainen, Sirkka Kautto ja Pirkko Korpilauri. Onnettomuudessa menetti joko isän tai äidin 12 lasta tai nuorta. Nuorin heistä oli 6- ja vanhin 23-vuotias. Kaikki onnettomuuden uhrit saatiin ylös Koivuselän syvyyksistä ja heille järjestettiin yhteishautajaiset Äänekosken kirkossa 7.6.1975 klo 11:00 alkaen. Vainajia oli saattamassa lähes puoleentoista tuhanteen noussut saattajajoukko. Kaikki Koivuselän uhrit on haudattu Äänekosken vanhalle hautausmaalle. Hautauksen jälkeen pidettiin muistotilaisuus Äänekosken ammattikoululla. Tilaisuudessa puhuivat Äänekosken tehtaiden paikallisjohtaja Olavi Sonni, ammattiosaston puheenjohtaja Sauli Kovanen, asessori Kalevi Ylönen ja pastori Pertti Ikonen. Toimitusjohtaja Mikko Vuoti toi tilaisuuteen Metsäliiton Teollisuus Oy:n toimitusjohtaja Pentti Rautalahden surunvalittelut. Rautalahti oli estynyt sairauden vuoksi tulemasta hautajaisiin. Äänekosken seurakunnan diakoniatoimisto avasi kaikkiin paikkakunnan rahalaitoksiin tilit, joille kertyneet lahjoitusvarat käytettiin uhrien onnettomuuden perheiden avustamiseen. Paikallisjohtaja Olavi Sonni lupasi yhtiön tukevan ja auttavan uhrien omaisia kaikin tavoin.
Miksi onnettomuus tapahtui
Kertomus Metsäliiton Teollisuus Oy:n Äänekosken tehtaiden työntekijöiden kevään 1975 huvilasiivousreissusta Hautsalon Ihantolaan on järkyttävä. Onnettomuudesta pelastuneiden kertomukset valottavat hieman tapahtumien taustoja ja antavat vastauksia kysymykseen miksi onnettomuus tapahtui:
Tuo reissu oli täynnä erehdyksiä. Hirvittäviä erehdyksiä.
Oli virhe lähteä liikkeelle sillä veneellä sillä ilmalla.
Oli virhe lähteä myrskyävälle järvelle ilman minkäänlaisia pelastusvälineitä.
Oli virhe lastata niin monta ihmistä niin pieneen veneeseen.
Oli virhe lähteä oikotietä.
Oli virhe....
Tämä on jälkiviisautta. Mikään ei pelasta enää noita kuutta ihmistä. On tapahtunut mitä on tapahtunut.
Mutta syyt, jotka johtivat tähän murhenäytelmään, täytyy selvittää.
Äänekosken kihlakunnanoikeuden tuomio asiasta
Äänekosken kihlakunnanoikeus katsoi, että neljälle hengelle suunniteltu vene oli ylikuormitettu ja veneen ilmasäiliö oli ainakin osin täyttynyt vedellä. Metsäliiton Teollisuuden kolme johtavaa työntekijää tuomittiin sakkoihin turvallisuusmääräysten rikkomisesta ja kuudesta kuolemantuottamuksesta. Lisäksi saaressa saunut mies sai sakon pelastustoimien laiminlyömisestä.
Lähteet
- Sisä-Suomen lehti 31.5.1975
- Sisä-Suomen lehti 5.6.1975
- ÄKS 27.5.2015