Ylapohja

Rajalan historia

Hiltusten aika

Rajalan tila on perustettu Suojoen tilan maista sotien aikaan ihmisille, jotka sodan jaloista jouduttiin evakuoimaan muualle Suomeen ja asuttamaan sinne. Aluksi Rajalassa asui perhe, joiden nimi oli Hiltunen. He asuivat Rajalassa kuitenkin vain tilapäisesti sota-aikaan.

Peuhkuristen aika

Jussilan aikaa

Jussilan aikaa

Vakituisiksi asukkaiksi tulivat Johannes (Jussi) Peuhkurisen (1903-) ja Martta os. Kinasen (1912-) perhe. Heidät oli ensin sijoitettu Kalajoelle ja sodan jälkeen heidät siirrettiin Äänekosken maalaiskuntaan.

Aluksi Peuhkuriset asuivat Jussilan talossa Honkolassa ja sieltä sitten viimeinkin pääsivät muuttamaan omaan pysyvään kotiinsa, Rajalaan. Jussin äiti seurasi perheen mukana. Tilan nimi ei ole vakiintunut naapurien puhekieleen, vaan puhutaan Peuhkurisesta talonkin nimenä. Tiettävästi päärakennuksen hirret tuotiin mukana Kalajoelta.

Peuhkuriset olivat ennen sotaa tilallisia Sortavalan Helylän kylässä. Lapsia heillä oli:

NimiSyntynytHuom.
Seija1939meni Viitalaan emännäksi
Antero1940asuu Äänekoskella ja oli tehtaalla töissä
Teuvo1943jäi isännäksi Rajalaan
Jussi ja Poju

Jussi ja Poju-hevonen Sortavalan Helylässä

Jussi oli äärettömän ahkera tilanhoidossa, teki pitkää päivää pelloillaan, rakensi rakennukset ja laittoi talon tuottavaan kuntoon. Naapureitakin kävi auttamassa puimakoneensa kanssa. Hevoset olivat Jussille tärkeitä. Taru ja Tuisku olivat tallissa hyvän huolenpidon kohteena. Tarulla Jussi osallistui ravikilpailuihin Kuhnamon jäällä ja sitä lähdettiin Rötäpohjalta porukalla seuraamaan.

Sivusto Talot Suvut Tarinat