Ylapohja

Kansalaissodan aika kolunpohjalaisten näkökulmasta

Mitä tarvitset päiväkirjan lukemiseen?

Tarvitset lukemiseen Adobe Reader -ohjelman. Voit tarvittaessa ladata sen täältä:

PDF-latausikoni

Internet Explorer-selainta käytettäessä saattaa joillakin olla ongelmia Pdf-dokumenttien katselussa. Jos selain ei suostu avaamaan dokumentteja, niin kannattaa tarkastaa että käytössä on uusin Adobe Reader -ohjelma. Joissakin tapauksissa saattaa joutua tallettamaan dokumentin kiintolevylle ja avaamaan sen katselua varten sieltä. Elleivät kuvat avaudu näillä ohjeilla on suositeltavaa toimia seuraavaavalla tavalla:

Katso tästä Internet Explorer-selaimen käyttäjille ohje Pdf-dokumenttien katseluun.

Mikäli dokumentit eivät tämänkään jälkeen avaudu, anna palautetta sivuston pitäjälle!

Kuka oli Eemeli Salmelin?

Eemeli Salmelin’in isä Juho Robert Salmelin (1860-1905) oli tullut Uuraisilta 3.5.1880 rengiksi Ruokolahden taloon, missä hänen sisarensa Wilhelmiina oli miniänä. Eemelin äiti oli Aleksandra Josefina Mehtälä (1870-1935) Äänejärven takaa Mehtälästä. Eemelin vanhemmat asuivat laivarannassa Tammelinin kulman kohdalla, missä Robert harjoitti läkkisepän ammattia.

Eemeli Salmelin (1894-1944) oli heidän vanhin lapsensa. Aikuisena hän oli töissä Äänekosken sahalla. Hänellä oli erikoinen tapa pitää päiväkirjaa mitä erilaisimmista asioista. Meidän onneksemme hän ei keskeyttänyt päiväkirjan kirjoittamistaan edes vankileirillä ollessaan 1918. Päiväkirjat olivat hänelle niin tärkeät, että kun hän hukkui Niinivedellä jäihin vuonna 1944, niin viimeisenä tekonaan pelasti taskussaan olleen päiväkirjan heittämällä sen kauaksi jäälle ennen omaa hukkumistaan.

Eemelin vaimo oli Hilja Sopenperä (1896-1985). Hänen nimikirjaimiaan Eemeli usein käyttää lyhenteenä tekstissään.

Eemeli teki Sosiaalidemokraattisen Puolueen edustajana pitkän uran Äänekosken kauppalan hallintoelimissä.

Päiväkirja

Valokuvia Päiväkirja (kopio alkuperäisestä koko noin 5,0 Mb)

Valokuvia Päiväkirja (puhtaaksi kirjoitettuna koko noin 0,3 Mb)

Sivusto Talot Suvut Tarinat