Ylapohja

Kolunpohjan asutus

Hujakko

Hujakon talo

Hujakko

Vanhin talo Kolunpohjantien varrella on Hujakko, joka on maakirjoihin merkitty vuonna 1789. Sen asukkaat tulivat Laukaan Honkolan talosta Äänekoskelta. Seuraavaksi vanhin on Kolu vuodelta 1807. Kolunsuo ympäristöineen kuului Möttölään, joka yhdistyi Suojokeen. Kaikki muut tilat ovat näistä myöhemmin erotettuja torppia, mäkitupia tai tontteja. Saarijärven ja Laukaan raja kulki Purolan rinteessä keskiaikaisen rajakiven, Hujakonkiven kohdalta. Laukaan puoleiset talot ovat Hujakosta ja Saarijärven puoleiset joko Kolusta tai Möttölästä.

Kolu

Kolun talo 1950

Kolu

Kolu on Hyytiälän kantatilasta N:o 1 muodostettu tila. Muita Hyytiälän osataloja olivat Simola ja Autio. Muita Naarajärven kylän kantatiloja olivat Möttölä N:o 2, Honkola N:o 3 ja Apaala N:o 4. Möttölän tilasta muodostettiin uusia tiloja Suojoki ja Suojoki Alatalo. Nämä yhdistyivät myöhemmin Suojoeksi, mikä jäi pysyväksi nimeksi. Honkolan tila jakaantui kahtia, Tourulaksi ja Kankaaksi. Kankaasta muodostettiin Heikkilän tila, ja Tourulasta Eerolan tila. Kangas ja Tourula yhdistyivät Tourulaksi. Simola ja Eerola yhdistyivät nykyiseksi Eerolaksi.

Suojoen torpat

Möttölän, myöhemmin Suojoen torpat, Kuitula, Lippala, Pajala ja Rasila ovat ryhmittyneet Lippalan Isonlähteen ympärille. Vesihuoltohan oli ratkaiseva tekijä uutta asuinpaikkaa valittaessa. Kolunsuo, joka nimestään huolimatta ei kuulunut Kolun maihin, oli märkää rämettä. Vielä 1900-luvun alussa Lippalasta Pajalaan kuljettiin pitkospuita pitkin. Kun Rasilan Matti Purolasta lainaamallaan hevosella yritti ajaa suon poikki, niin hevonen upposi suohon ja halvaantui. Varsinainen hevostie kulki Lippalan alajalassa Rasilan mäkeen ja siitä kuivia kankaita pitkin Kankaan taloon. Vasta myöhemmin, kun veto-oja Kolunlampiin päin kaivettiin, saatiin hevostie Pajalan kautta Wathen`in mäelle käyttöön. Myös Mäntylä on Möttölän alueista peräisin. Rajala on Suojoen maista sotien jälkeen muodostettu tila Peuhkurisen perhettä varten, joka oli joutunut lähtemään evakkoon Sortavalan Helylän kylästä.

Kolun torppa

Hakala oli Kolun torppa. Hakalan alkuperäinen asuinrakennus vaikuttaa ulkonäöltään Kolun vanhimmalta rakennukselta. Onko se rakennettu alun pitäen tähän paikkaan Henrikki Laurinpojan asunnoksi, vai onko se siirretty nykyiseltä Kolun kartanolta pois uudemman pytingin tieltä palvelusväen asunnoksi. Se olisi mukava tietää!

Kämppä on Kolulta vuonna 1924 ostetulle maalle rakennettu.

Hujakon torpat

Kankaanpää, Purola, Räätäli, Rinteelä ja Sivula ovat Hujakosta peräisin.

Sivusto Talot Suvut Tarinat