Ylapohja

Annantuvan historia

Aatu Kauton aika

Annantupa

Annantupa ja sen asukkaita

Kankaanpään ja Räätälin välissä oli pieni mökki, jossa asuivat Aatu Kautto (1899-) ja hänen vaimonsa Anna os. Ahonen (1902-). Aatu oli Haka-Oton poikia Kolun Hakalan torpasta. Anna oli Kennäälän torpparin Basilius Ahosen (1870-1947) ja hänen vaimonsa Elina Koiviston (1870-) tytär. Aatua sanottiin Annantuvan Aatuksi ja Annaa Aatuntuvan Annaksi. Kummanko mökki enemmän oli ei ole tiedossa.

Lapsia heillä oli:

Aatu ja Anna Kautto

Aatu ja Anna Kautto

NimiSynt.-Kuoll.
Kalle Antero1929-1929
Veikko Armas1930-
Tauno Matias1931-
Kalle Adolf1932-1933
Eeva Maria1932-1933
Helvi Maria1935-
Pentti Johannes1938-
Seppo Antero1941-
Eeva-Liisa1943-1943

Aatu kävi työssä Äänekosken tehtaalla rakennusosastolla. Hän oli hyvin ylpeä työstään ja oli sitä mieltä, että tehdas kaatuu, kun hän jää eläkkeelle. Laturin paperitkin hänellä oli, ja ne lisäsivät omaa arvostusta. Lehtisen Arvi oli samalla työmaalla ja hänellä myös oli laturin pätevyys. Arvin työstä Aatu väheksyen sanoi: "Kyllähän se Lehtisen poikakin rätkii". Oli helppo uskoa, että Aatulla oli itsetunto kohdallaan. Lapiohommissakin hän oli niin kova luu, että monttuun piti hypätä neljä miestä lapioiden kanssa ennen kuin Aatulle pärjäsivät. Tämä oli Aatun oma arvio!

Veikko Kautto

Veikko Kautto

Helvi Kautto

Helvi Kautto

Tauno, Helvi ja Pentti muuttivat aikuisina Hyvinkäälle töiden perässä.

Seppo oli Äänekosken tehtaalla autonkuljettajana kymmeniä vuosia ja asui Myllyntauksen asutusalueella.

Veikko-niminen poika korjaili Aatun polkupyörää ja onnistuikin saamaan sen ajettavaan kuntoon. Siitä Aatu kehumaan: "Kyllä se tuo meijjän Veikko on sitten nero." Siitä lähtien Veikkoa kutsuttiin Neroksi.

Myöhemmässä vaiheessa tulipalo tuhosi koko mökin perustuksiaan myöten.

Sivusto Talot Suvut Tarinat