Lue sotapäiväkirjoja

Arkistolaitoksen VAKKA-arkistotietokanta: Tarkennettu haku

 

Puolustusvoimien kuvakeskuksen 170 000 valokuvan tietokanta on laitettu esille nettiin osoitteessa: http://sa-kuva.fi/

Talvi- ja Jatkosodan sotapäiväkirjat

Digitoituja sotapäiväkirjoja voi lukea omalta tietokoneelta verkon kautta Arkistolaitoksen sivulta. Tallenteet löytyvät alla olevan linkin osoitteesta. Palvelin on ajoittain melko ruuhkainen, joten jos palveluun ei saa yhteyttä, kannattaa odotella hetki ja yrittää uudelleen. Esitelty tarkempi hakutoiminto sisältää muitakin mahdollisia hakukriteereitä mm. vapaasanahaun. Se saattaa joissakin tapauksissa antaa paremman ja helpommin tulkittavan tuloksen kuin pelkkä yksikönnimestä lähtevä haku.

Pataljoonakohtaisia sotapäiväkirjoja voi lukea myös JR50-sivuston taistelupaikkasivujen alta. Linkitys sivuilta vie suoraan kyseisen ajankohdan sotapäiväkirjasivuille. Taistelupaikkasivujen alle on myös linkitetty armeijakunnan-, divisioonan- ja rykmentin käskyjä sota-arkiston tietokannassa.

Sotapäiväkirjojen automaattinen haku

Alla oleva linkki käynnistää VAKKA-arkistotietokannasta suoraan JR50:n sotapäiväkirjojen hakutoiminnon. Toiminto ei siten tarvitse käynnistykseensä mitään alkumäärityksiä.

Tästä linkistä pääset suoraan lukemaan JR 50:n sotapäiväkirjoja.
 

Sotapäiväkirjojen käsihaku

Jos et halua käyttää ylläolevaa automaattista sotapäiväkirjahakua, voit tehdä haun käsin allaolevan linkin ja ohjeiden mukaan.

Tästä linkistä pääset tekemään sotapäiväkirjahaun käsin.

Nimihaku-kenttään kirjoitetaan halutun yksikön täydellinen nimi. Se voi olla esim. divisioona tai rykmentti ja sen numero. Sen jälkeen varmistetaan, että Kuvailutasot-osassa on valittuna kohta Arkistoyksikkö. Sitten valitaan Tee haku.

Sotapäiväkirjojen haku

Hakutoiminto voi kestää jopa muutaman minuutin ja sen valmistuttua selaimeen tulee alla oleva kuva. Löydettyjä digitaalisia dokumentteja pääsee tarkastelemaan klikkaamalla '+' -merkkiä hakemistojuuresta.

Sotapäiväkirjojen haku

Edelleen valitaan dokumentit klikkaamalla '+' merkkiä hakemistorakenteessa.

Sotapäiväkirjojen haku

Näiden valintojen jälkeen avautuu hakemisto, josta näkyy kaikki annetulla hakuehdolla tietokannasta löytyneet dokumenttiryhmät. Selauksesta valitaan haluttu aikajakso ja nimike klikkaamalla sen nimeä.

Sotapäiväkirjojen haku

Klikataan näytöstä tekstiä: Aineisto on talletettu digitaaliarkistoon.

Sotapäiväkirjojen haku

Tämän jälkeen saadaan selaus, josta valitaan tarkasteltavaksi haluttu sotapäiväkirjasivu klikkaamalla sen numeroa.

Sotapäiväkirjojen haku

Edelleen avautuvasta näytöstä valitaan dokumentit tarkasteluun klikkaamalla valittua aikajaksoa ja nimeä.

Sotapäiväkirjojen haku

Näiden valintojen jälkeen avautuu haluttu sotapäiväkirjasivu. Sivua voidaan suurentaa näytöllä ja sitä voi vierittää ylös-alas oikealle-vasemmalle tarttumalla siihen. Sivun voi myös tallettaa omalle koneelle myöhempää käyttöä varten. Sivusta toiseen voi siirtyä valitsemalla edellinen tai seuraava sivu.

Sotapäiväkirjojen haku

Lähteet:

  • http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/EtuSivu.action